Direktlänk till inlägg 13 juli 2012
Även om grillat är en stor favorit som sällan får avnjutas eftersom jag bor i lägenhet därborta i öst så kan det faktiskt bli lite för mycket av det goda när man grillat nästan varje dag i 1 veckas tid. Så idag blev det en favoriträtt som det var ett tag sen jag åt: lasagne! (Även om nu INGEN lasagne kan mäta sig med min pappas). Riktigt, riktigt mumsigt! Perfekt kryddning och balans och väldigt krämig utan att bli blaskig eller bryléedallrig - som en del lasagner kan bli.
Köttfärssås
500 g köttfärs
100 g champinjoner
100 g rökt sidfläsk
1 burk passerade tomater (400-500 g)
1 dl tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk smör
salt
svartpeppar
100 g prästost att riva
10 st lasagneplattor (gröna eller gula)
Bechamel
7 dl mjölk
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 dl vetemjöl
Muskotnöt(riv några drag)
peppar
salt
Köttfärssås
Mal köttet om du väljer att göra det själv.
2. Skär sidfläsket och chapinjonerna fint.
3. Finhacka vitlöken.
4. Fräs köttet i en panna med smör tills det blir brynt.
5. Fräs sedan sidfläsket, champinjonerna och vitlöken i lite olivolja tills det blir gyllenbrynt.
6. Avsluta med att ha i tomatpurén.
7. Lägg alltsammans i en tjockbottnad gryta (gärna en järngryta) och häll i den passerade tomaten.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Låt alltsammans puttra i grytan 30-40 minuter.
Bechamelsås
Värm upp grädde och mjölk.
11. Smält smöret i en annan kastrull och pudra över mjölet.
12. Rör om med en visp så att mjölet löser sig i smöret ordentligt.
13. Slå i hälften av den varma gräddmjölken och rör om så det blir slätt och fint.
14. Slå i resten och vispa om.
15. Låt sjuda sakta i 5-10 minuter.
16. Smaka av med salt, peppar och några drag på muskotnöten.
17. Montering
Ta en något djupare ugnsform och lägg ett lager plattor i botten.
18. Varva med ett lager sås och riven ost och ett lager med köttfärs.
19. Fortsätt tills alla plattor är slut och avsluta med ett sista lager av köttfärsås, bechamel samt ost.
20. Sätt in i ugnen och grädda i 20-30 minuter i 200 grader.
Städning är ju något som angår alla - oavsett samhällsklass och plats i livet. Alla gör det, alla behöver det (somliga mer än andra, såklart). Jag personligen städar hellre lite, lite och ofta än mycket och sällan. Det känns så överväldigande då och ...
Alla känner ju säkert till uttrycket "att äta med ögonen", eller hur?! Det stämmer ju ur många synvinklar. Det är ju inte bara så att man vill att maten ska se vacker ut, utan omgivningen är minst lika viktig. Stämningen, miljön. Dofterna, ljuset. Ko...
Intresserad av ett samarbete, annonsering eller sponsring? Mejla mig och berätta utförligt om ditt förslag så svarar jag så snart som möjligt.
ienannandelavlivet@live.se